Zdrowie i Uroda

Gatunki grzybów jadalnych.

Grzyby to skarby lasu, bez których wiele potraw nie smakowałoby tak dobrze. Jest ich kilkadziesiąt gatunków, a każdy z nich ma inny smak, aromat, i unikatowy skład. Część z grzybów jadalnych łudząco przypomina grzyby trujące, stąd większość z nas podchodzi do nich z ostrożnością lub eliminuje je z diety. Oto kilka popularnych gatunków grzybów.

Podgrzybki

Wspaniały w smaku grzyb z rodziny borowikowatych. Jego kapelusz jest ciemnobrązowy, półkolisty u młodego grzyba, następnie wypukły i wreszcie płaski u grzyba dojrzałego.
Grzyby te najlepiej nadają się na przetwory, z których najpopularniejsze są podgrzybki marynowane w occie.
Podgrzybków szukamy wśród mchu i liści w starych drzewostanach.

Borowik szlachetny

Nazywany też prawdziwkiem, najczęściej spotykany jest w lasach iglastych, dębowych oraz bukowych. Kolor borowika jest brązowy, o odcieniach od jasnego do ciemnobrązowego. Jego nóżka jest krótka i przysadzista.
Jego uprawa na sztucznych stanowiskach nie jest możliwa. Szukajmy go w lasach naturalnych i czystych.
W Katowicach tereny takie znajdziemy w okolicach Rybnika.

Czubajka kania

Popularnie nazywana kanią, to grzyb o charakterystycznym wyglądzie, jasnobrązowy o niejednolitym odcieniu, na stosunkowo długiej i cienkiej nóżce. Kapelusz kulisty, u starszego grzyba robi się coraz bardziej płaski, o średnicy nawet 40 cm.
Kania lubi zajmować stanowiska w miejscach słonecznych – szukajmy jej na ścieżkach, polanach, na skraju lasu.
W przeciwieństwie do podgrzybków marynowanych w occie – grzyb ten najczęściej smaży się lub suszy.
Tereny wokół Katowic sprzyjają temu grzybowi, więc śmiało możemy wybrać się na spacer z koszyczkiem.

Pieprznik jadalny

Czyli kurka. Złoty lub rudawy grzyb o charakterystycznym kształcie i wspaniałym aromacie. Nóżka łagodnie przechodzi w kapelusz, bez wyraźnej granicy.
Kurka jest popularnym składnikiem zup, świetnie podkreśli smak jajecznicy i każdej innej potrawy.

Poruszając się po terenach w okolicach Katowic znajdziemy wiele grzybów przeróżnych gatunków.

Podgrzybki marynowane w occie znajdziesz w sklepie Vitapol

Previous ArticleNext Article
https://zyciezamoscia.pl/poradniki/porownywarki-ubezpieczen-samochodowych-jak-zaoszczedzic-na-ubezpieczeniu-auta/ https://artexint.com.pl/ogrzewacz-tarasowy-i-ogrodowy-sekret-przytulnych-wieczorow-na-swiezym-powietrzu/ http://www.wczestochowie.pl/artykul/43995