Sign in / Join
cookstore-6

Sokowirówka i wyciskarka - czym one się różnią?

Nie ma dnia by człowiek nie słyszał, że zdrowe odżywianie jest ważne. Może i jest ważne, ale co zrobić jeżeli człowiek nie ma zielonego pojęcia o zdrowym odżywianiu? Jedyne co wie, to to, że owoce i warzywa są zdrowe. Chęci do przejścia na zdrowy tryb życia są, ale wiedzy brakuje. Na początek należy zrobić użytek z tej wiedzy o warzywach i owocach. Skoro można je jeść, aby było zdrowo, to i można je pić. Jak? Robiąc z nich pyszny i pełny witamin sok. Brzmi skomplikowanie? To nic trudnego. Wystarczy odpowiednia maszyna i sok praktycznie gotowy. Jaką zatem maszynę wybrać? Sokowirówkę czy wyciskarkę?

Sokowirówka - co to takiego?

Sokowirówka to maszyna, której działanie polega na oddzieleniu soku od miąższu. Dzieje się to za sprawą sita z ostrzami. Oddzielony miąższ ląduje w specjalnym pojemniczku, natomiast klarowny sok płynie prosto do szklanki lub do pojemnika. Zasada działania jest prosta. Wkładamy do otworu warzywa lub owoce i dosłownie w tej samej chwili otrzymujemy sok.

Czym jest wyciskarka do soków?

Wyciskarka jest zupełnie innym urządzeniem niż sokowirówka. Czas oczekiwania na sok jest znacznie dłuższy. Część modeli posiada też funkcję ograniczonej pracy ciągłej, co oznacza, że po 30 minutach pracy należy dać maszynie odpocząć. Z pewnością przypadnie do gustu osobom, które nie narzekają na brak czasu.

Jednak sok z wyciskarki to zupełnie inna bajka. To soki znacznie lepszej jakości dzięki wolnoobrotowej technologii wyciskania soku. Konsystencja soku jest bardziej jednorodna, a wyciśnięty sok zawiera dużo więcej witamin i wartości odżywczych. Ponadto świetnie radzi sobie z ziołami, szpinakiem i drobnymi owocami, co w przypadku sokowirówki jest niemożliwe.

Wady i zalety urządzeń

Wszystko na świecie ma swoje wady i zalety. Podobnie jest i w przypadku tych urządzeń. Na część z wad można spokojnie przymknąć oko, inne są wręcz nie do przyjęcia. Zależne jest to od osoby i jej wymagań co do sprzętu. Aby wybór urządzenia poszedł szybko i sprawnie należy zastanowić się jak dużo soku będziemy przyrządzać, jakie soki najbardziej lubimy, ile chcemy przeznaczyć pieniędzy oraz jak dużo czasu możemy przeznaczyć na wyciskanie soku. Oto podsumowanie obu urządzeń:

Sokowirówka:
sok uzyskiwany jest błyskawicznie
mała różnorodność smaków soków - jedynie soczyste warzywa i owoce
duże napowietrzenie soku
wiele cennych składników ginie podczas temperatury pracującej maszyny
głośne działanie większości urządzeń

Wyciskarka:
konieczność pokrojenia warzyw i owoców
można uzyskać sok praktycznie ze wszystkiego - nawet zioła, liście szpinaku
małe napowietrzenie soku
wszystkie cenne składniki odżywcze pozostają w soku
długi czas oczekiwania na sok
znacznie wyższe ceny urządzeń

Jak widać są to dwa zupełnie różne urządzenia. Wszystko zależne od tego, czego od takiego sprzętu wymagamy. Jedno jest pewne - warto w któreś z tych urządzeń się zaopatrzyć.

Artykuł powstał we współpracy z Cook Store

wedding venue West Midlands