Sign in / Join
ewoda

Zasady działania filtrów do wody

Dziennie zużywamy ok. 150 litrów wody na osobę, z tego 5 l do celów spożywczych, a pozostałe do higieny osobistej, utrzymania porządku, prania. Jej jakość ma znaczenie nie tylko dla smaku napojów i potraw, ale także dla żywotności grzałek w sprzęcie AGD. Grzałki, na których osadził się kamień zużywają więcej prądu i wymagają wymiany.

Filtry mechaniczne

Mechaniczne filtry do wody oczyszczają z zanieczyszczeń stałych. Stosowane są w dużych oczyszczalniach i w gospodarstwach domowych, gdzie woda może zawierać osady piasku, rdzy, kamienia.
Specjalny filtr z mikroporami zatrzymuje wszystkie cząsteczki o wielkości 1 mikrona. Filtry te są łatwe w montażu i nie wymagają dodatkowych przeróbek, ponieważ montowane są bezpośrednio na rurach wodociągowych. Ich wadą jest to, że nie oczyszczają wody z zanieczyszczeń chemicznych, dlatego warto za filtrem mechanicznym zamontować filtr węglowy. Takie rozwiązanie przedłuży działanie obu filtrów i zwiększy ich wydajność.

Filtry węglowe

To najpopularniejszy rodzaj filtrów do wody. Ich działanie ma najbardziej uniwersalny charakter, ponieważ oczyszczają wodę z różnego rodzaju zanieczyszczeń.

O ich wydajności decydują:
• wielkość,
• zastosowany wkład.

Decydując się na wybór filtra trzeba brać pod uwagę ilość osób w gospodarstwie domowym i przeciętne dobowe zużycie wody. Jeżeli chcemy wodę filtrowaną używać tylko do gotowania to w zupełności wystarczy dzbanek przelewowy, jeżeli natomiast chcemy ją wykorzystać do wszystkich celów, to najlepiej zamontować filtr centralny. Przy filtrach węglowych trzeba pamiętać o czyszczeniu filtrów (przepłukaniu) i okresowej wymianie. W przeciwnym razie filtr nie spełni swojej roli.

Filtry osmotyczne

Najefektywniejsze filtry do wody łączące w sobie dwie powyższe techniki. Oczyszczenie wody następuje dzięki zastosowaniu specjalnych membran z mikrosporami, które całkowicie oczyszczają wodę ze wszystkich zanieczyszczeń. Na dużą skalę stosowane są przez producentów wody mineralnej.

W wyniku zastosowania tej technologii woda pozbawiana jest nie tylko zanieczyszczeń, ale i składników mineralnych, dlatego do filtrów montowane są mineralizatory, które wzbogacają jej smak.

Zmiękczacze wody

Mają zastosowanie tam, gdzie woda jest twarda. Na szklankach pozostaje nieestetyczny osad (nawet po umyciu w zmywarce), ubrania szybciej się niszczą, krócej działają czajniki elektryczne, pralki i zmywarki. Za to wszystko odpowiedzialne są zawarte w wodzie jony wapnia i magnezu.

Działanie zmiękczaczy polega na przepuszczeniu wody przez specjalny zbiornik z wkładem jonowymiennym. Jony wapnia i magnezu zostają zamienione w jony sodu. Woda staje się miękka.
Przed zakupem filtra warto sprawdzić jaką jakość ma dostarczana nam woda.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Hydro-System

wedding venue West Midlands