Ciekawe

Kuchenny niezbędnik

Inwestycja nawet w najlepszy jakościowo nóż nie da nam gwarancji, że nigdy się on nie stępi. I taka jest kolej rzeczy codziennie używanych. Jednak, by wyeliminować problem tępego noża, od razu należy zakupić urządzenie zwane: ostrzałką do noży. Ostrzałka do noży to niezbędnik każdej kuchni, bo każdy nóż bez względu na to, z jakiego materiału jest wykonany, w końcu się stępi.

Jak wybrać najlepszą ostrzałkę do noży?

Każdy użytkownik noży prędzej czy później stanie przed koniecznością zakupu ostrzałki do noży, bo tylko ona będzie w stanie przywrócić nożom doskonałą ostrość, pozwalając tym samym na komfortową pracę z ich użyciem. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ostrzałek do noży, które różnią się zarówno rozmiarami, materiałami, z jakich są wykonane, a nawet cenami, jak i sposobem ostrzenia noży. Ostrzałka do noży powinna być dobrana do rodzaju używanych przez nas narzędzi lub jeżeli tak nam wygodniej, od sposobu jej używania, poręczności czy wielkości.

Ostrzałka do noży diamentowa

Każda ostrzałka tak naprawdę zbudowana jest ze ścierniwa (może to być kamień naturalny, kamień syntetyczny, czy też różnego rodzaju techniczne materiały ścierne), które po prostu w trakcie procesu ostrzenia, ścierają z danego noża stal. Co ciekawe, im mniejsza gradacja ostrzałki, tym jest też delikatniejsze zbieranie stali i analogicznie: im większa gradacja, tym mocniej ostrzałka zdziera stal.Wybór ostrzałki bardzo często uzależniony jest od rodzaju noży, jakimi się posługujemy lub od indywidualnych preferencji. Zwykle o zakupie nie decyduje cena, ponieważ tego typu narzędzia standardowo nie są zbyt drogie. Warto przemyśleć jednak zakup ostrzałki, ponieważ dobrze wybrana, posłuży nam przez lata.

Na rynku znajdziemy kilka rodzajów ostrzałek do noży, a wśród nich np. ostrzałki diamentowe, które dzieli się ze względu na gradacje (czyli w tym przypadku na grubość nasypu diamentowego). Tego typu ostrzałki są dużo bardziej „agresywne” w porównaniu do klasycznych ostrzałek. Przy pomocy ostrzałek diamentowych dużo szybciej wyprowadzimy krawędź tnącą (nawet tego bardzo mocno zniszczonego noża), czy też szybciej przywrócimy mu pierwotną ostrość. Co ciekawe i godne zapamiętania, ostrzałki diamentowe pozwalają na ostrzenie noży z ceramiczną głownią.

Ostrzałki do noży znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl

Previous ArticleNext Article