Ciekawe

Przepis na domowe krówki

Cukierki krówki to dla wielu osób smak dzieciństwa. Mleczne i ciągnące, ale też te starsze, kruche, krówki zawsze są świetnym smakołykiem. Na dodatek okazuje się, że zrobienie tych cukierków w domu nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Choć umówmy się, nawet z idealnego przepisu, nie zawsze wyjdą za pierwszym razem.

Domowe krówki

W internecie możemy trafić na różne przepisy na krówki. Trzy podstawowe składniki to zawsze mleko/śmietanka, cukier i masło. Najwięcej różnic w przepisach dotyczy mleka. Niektórzy proponują mleko 3,2%, inni śmietanę kremówkę, a jeszcze inni mleko skondensowane.

Co prawda z każdego przepisu otrzymamy krówki, ale te o najbardziej tradycyjnym smaku powstają przy użyciu mleka skondensowanego. Dodatkowo czytając komentarze użytkowniczek okazuje się, że z niektórych przepisów trudno otrzymać właściwą konsystencję cukierków, a sam proces naszpikowany jest pułapkami czekającymi na niedoświadczonych cukierników.

Uwagi ogólne do przepisu

Najczęściej popełnianym błędem przy robieniu krówek jest zbyt wysoka temperatura. Wszystkie słodkie masy zwiększają ryzyko przypalenia, dlatego najlepiej gotować je na małym ogniu, regularnie mieszając. W przypadku krówek potrzebna jest cierpliwość ponieważ gotowanie masy może zająć, w zależności od ilości i rodzaju garnka, nawet godzinę czasu.

Pamiętajmy też, że od czasu gotowania zależy końcowa konsystencja krówek. Im dłużej gotowane tym bardziej kruche wyjdą. Dla osiągnięcia ciągnących się krówek należy przerwać gotowanie gdy masa osiągnie gęstość rzadkiego budyniu.

Przepis na cukierki krówki

Składniki:
-300ml mleka skondensowanego niesłodzonego
-150g cukru
-65g masła

Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy rozpuścić w garnku o grubym dnie, lub na teflonowej patelni (skróci to czas gotowania).Gotować na małym ogniu, pamiętając o ciągłym mieszaniu- do momentu aż masa zgęstnieje i uzyska beżowy kolor. Dowolną foremkę wyłożyć folią spożywczą i posmarować masłem. Przygotowaną masę wlać do foremki. UWAGA! Grubość warstwy masy krówkowej wyznaczy grubość otrzymanych cukierków. Odstawić formę do przestudzenia, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie pokroić masę na prostokątne kawałki, a otrzymane cukierki zawinąć w celofan lub woskowany papier.

Takie domowe krówki świetnie sprawdzą się jako prezent, o ile nie zostaną wcześniej zjedzone. Trudno ocenić jaki jest okres przydatności do spożycia domowych krówek, podobno mogą leżeć nawet parę tygodni, ale z powodu łakomstwa testy zawsze kończyły się wcześniej.

Previous ArticleNext Article