Gatunki grzybów jadalnych.

Grzyby to skarby lasu, bez których wiele potraw nie smakowałoby tak dobrze. Jest ich kilkadziesiąt gatunków, a każdy z nich ma inny smak, aromat, i unikatowy skład. Część z grzybów jadalnych łudząco przypomina grzyby trujące, stąd większość z nas podchodzi do nich z ostrożnością lub eliminuje je z diety. Oto kilka popularnych gatunków grzybów. Read more

Tłuszcze wielonasycone – występowanie, zalecenia spożycia

Aby dieta mogła nosić miano zdrowej, powinna być odpowiednio zbilansowana. Oznacza to, że proporcje węglowodanów, białek oraz tłuszczy muszą przybierać określone wartości. To jednak nie wszystko – istotny jest także rodzaj poszczególnych grup produktów. I tak – zaleca się, by węglowodany należały do złożonych, białka miały pochodzenie roślinne (a mniejszej ilości zwierzęce), a tłuszcze pochodziły z grupy wielonasyconych oraz jednonienasyconych. W niniejszym tekście podejmiemy temat wielonasyconych kwasów tłuszczowych, oraz tego, gdzie znaleźć ich najwięcej i w najlepszej jakości. Read more