Dom i Wnętrze

Antypoślizgowość płytek do kuchni i jej znaczenie

Antypoślizgowość płytek do kuchni i jej znaczenie

Choć mówiąc o najważniejszych parametrach płytek kuchennych zwraca się uwagę przede wszystkim na ich nasiąkliwość oraz odporność na uszkodzenia mechaniczne, istnieje jeszcze co najmniej jeden inny, którego nie wolno ignorować. Parametrem tym jest antypoślizgowość.

Płytki do kuchni nie są tak często mokre, jak te, które znajdują się w łazience. Nadal mamy jednak do czynienia z pomieszczeniem, które jest regularnie narażane na wilgoć. Nic więc dziwnego, że czasem może być tam niebezpiecznie. Co gorsza, pośpiech towarzyszący nam w kuchni potrafi być większy nawet niż ten, który możemy zaobserwować w łazience, a przecież sporym zagrożeniem jest tu również wysoka temperatura gotujących i smażących się potraw. Nie ulega zatem wątpliwości, że antypoślizgowość określana przez producentów za pomocą litery R powinna być możliwie jak najwyższa. Nie ma przy tym znaczenia to, czy w pomieszczeniu tym pojawiają się dzieci, czy też prace są wykonywane jedynie przez jego dorosłych użytkowników. Kontuzja w kuchni może stanowić przecież zagrożenie nie tylko dla zdrowia, ale i dla życia.

Previous ArticleNext Article