Zaćma – przyczyny i leczenie

Proces starzenia dotyczy wszystkich organów naszego ciała, a oczy nie stanowią tu wyjątku. Z biegiem czasu wzrok zaczyna się pogarszać. Oślepia Cię światło słoneczne, a w pochmurne dni widzisz znacznie wyraźniej? To może być początek mętnienia soczewki, czyli zaćmy. Czy tę chorobę można skutecznie leczyć? Read more

Jak wybrać najazd samochodowy

Warsztat samochodowy potrzebuje kilku stanowisk do dokonania diagnostyki i napraw samochodów. Musi mieć kanał, podnośniki oraz najazdy samochodowe. Każde z tych urządzeń zapewnia dodatkowe stanowisko pracy. Uniwersalnym rozwiązaniem jest najazd samochodowy. W przypadku natłoku zleceń może być umieszczony nawet na zewnątrz warsztatu. Dzięki niemu można zdiagnozować stan podwozia, zawieszenia, układu wydechowego, wycieku płynów i szczelności przewodów. Read more

Jak poprawić wygląd naszych zębów?

Natura nie obdarzyła nas wszystkich tak samo pięknym i równym uzębieniem. Wielu z nas zmaga się z krzywym zgryzem, odchylonymi zębami, ubytkami czy kruszącym się szkliwem. Na szczęście obecnie stomatologia estetyczna oraz ortodoncja oferują wiele metod, aby poprawić wygląd naszych zębów. Read more

Przeprowadzka dla roślin – o czym warto pamiętać?

Draceny, palmy, storczyki i wiele innych roślin doniczkowych zdobi nasze domy. Dbamy o nie, podlewamy, nawozimy, aż pewnego dnia przychodzi czas na przeprowadzkę. Wtedy pojawia się pytanie, co z naszymi kwiatkami?

Przenoszenie roślin na nowe miejsce

Jak można przypuszczać rośliny nie poskarżą się na przeprowadzkę, niemniej jednak można spodziewać się widocznych tego skutków. Rośliny przyzwyczajają się do miejsca, gdzie stoją na co dzień i jego zmiana często prowadzi do ich osłabienia czy chorób. W przypadku niektórych gatunków roślin np. storczyków, wystarczy przenieść doniczkę z kwiatem na inne okno, a on już przestaje kwitnąć i trzeba sporo czekać, aż się zaadoptuje do nowych warunków. Jak więc można się spodziewać przeprowadzka roślin do nowego mieszkania może odbić się na ich stanie. Warto jednak pamiętać, że czasami nowe miejsce jest lepsze aniżeli stare i już po kilku tygodniach roślina zaczyna lepiej rosnąć.

Zabrać ze sobą czy zostawić

Wiedząc, że rośliny w nowym mieszkaniu mogą się nie zadomowić czasami lepiej jest zostawić je dla nowego właściciela. Wielkie, rozłożyste palmy czy wspomniane wcześniej storczyki nie lubią zbytnio przeprowadzek i czasami lepiej je oddać niż później wyrzucić. Jednakże o tym czy bierzemy je do nowego mieszkania czy zostawiamy każdy musi zadecydować sam.

Transport roślin

Przeprowadzając się należy zwrócić uwagę na sposób przewożenia roślin. Muszą być one zabezpieczone przed zniszczeniem łodyg i liści oraz potłuczeniem donicy. Najlepiej, jeśli rośliny rozłożyste zostaną owinięte folią lub obwiązane sznurkiem, co zmniejszy ryzyko uszkodzenia. Należy także pamiętać, aby roślina miała wystarczająco dużo miejsca w pojeździe, gdyż w innym wypadku zniszczenie jej jest niemal pewne.

Fortis Przeprowadzki
ul. Księdza Stanisława Staszica 4/28,
91-746 Łódź
tel. 514 555 800
email: kontakt@fortis-przeprowadzki.pl
fortis-przeprowadzki.pl

Zabawki wspomagające rozwój dziecka

Coraz więcej rodziców zwraca uwagę na jakość oraz wykonanie kupowanych dla dzieci zabawek. Rodzice nie chcą, aby ich dzieci miały kontakt z podejrzanymi tworzywami oraz farbami, które mogą powodować uczulenia. Wiele z rodziców stawia więc na polskie marki oferujące zabawki oraz na zabawki edukacyjne. Wielkim hitem jest obecnie oferta zabawek drewnianych, które są nie tylko ekologiczne, ale i piękne. Zabawki drewniane często tworzone są także z zamysłem edukacji dziecka oraz wspierania jego rozwoju. Read more

Polędwiczki – coś specjalnego w wersji dla amatorów

Wieprzowina to uniwersalne, popularne na całym świecie mięso. Jest wykorzystywana na szeroką skalę, zarówno jako składnik potraw na gorąco, jak i wyrobów garmażeryjnych. Zalety tego produktu doceniano już w starożytności – ślady tego, jak trwale zapisała się w historii można odnaleźć nawet w dziełach Homera. Mięso wieprzowe do dzisiaj jest doceniane, zwłaszcza jeśli chodzi o wędliniarstwo oraz robienie kiełbas. Tłuszcz wieprzowy jest w takich produktach często niezbędny, by uzyskały właściwą kruchość, aromat oraz walory smakowe.

W przypadku przyrządzania wieprzowiny warto zauważyć, iż jest ona prosta do przygotowania, nie wymaga tak długiego gotowania jak wołowina, a przy tym łatwiej osiągnąć zadowalający poziom miękkości niż w przypadku drobiu. Sporą zaletą wieprzowiny jest to, że hodowla świń nie nastręcza trudności, nawet w Polsce. Co więcej – w naszym kraju hodowle te mają wielowiekową tradycje. Świnie są na ogół płodne, szybko rosną i łatwo można je utuczyć, ponieważ nie są wybredne przy wyborze karmy. Mięso świń posiada dobrą jakość, zawiera pełnowartościowe białko, a także odpowiednie proporcje aminokwasów. Te ostatnie posiadają specyficzne, lecznice działanie – korzystnie wpływają na neuroprzekaźniki. Można powiedzieć, że spożywanie wieprzowiny stanowi swoiste lekarstwo na brak koncentracji, czy skłonność do ulegania stanom depresyjnym. Choć mięso świni nie przywodzi na myśl romantycznych skojarzeń, to jednak zawarte w nim aminokwasy dobrze oddziałują również na sprawność seksualną i libido. Warto dodać, że wieprzowina ma w swoim składzie również witaminy z grupy B oraz żelazo. Mięso ciągle pozostaje głównym źródłem tego pierwiastka w diecie. Już 100 gram wieprzowiny pokrywa od 9 – 33 % dziennego zapotrzebowania.

Gdzie konkretnie umiejscowione są polędwiczki?

Mięso to uchodzi za niezwykle delikatne, jest również nieco droższe niż inne części tuszy świńskiej. Smakosze doceniają fakt, iż polędwica jest jednym z najchudszych mięs, a jednocześnie zachowuje swoje walory smakowe. Polędwiczki stanowią długie, dość wąskie mięśnie umiejscowione wzdłuż grzbietu, częściowo sąsiadujące ze schabem. Ten typ mięsa ma zastosowanie uniwersalne, nie jest też trudny w przyrządzaniu. Warto sprawić, by sos z którym podajemy mięso podkreślał ego wyjątkową kruchość oraz delikatność. Polędwiczki doskonale smakują w nietypowych połączeniach – np. z dodatkiem brzoskwiń bądź innych owoców, w sosach na bazie wina wytrawnego, a także w sosach śmietankowo – serowych, grzybowych czy innych warzywnych. Polędwicę można również faszerować – mięso jest bowiem odpowiednio miękkie i łatwo poddaje się wszelkim zabiegom kulinarnym. Ważne, by odpowiednio wyczuć proporcje dania i nie przyćmić smaku mięsa.

więcej:

https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/poledwiczki-wieprzowe