Najważniejszą kwestią, jeśli chodzi o płytki kuchenne, jest ich nasiąkliwość. Jest to bowiem parametr, który zdecyduje o tym, czy nie będziemy żałowali położenia płytek w naszej kuchni już kilka tygodni po fakcie.
Nasiąkliwość
Nasiąkliwość, czasami określana terminem odporności na wilgoć, to właściwość ceramiki związana z ilością wody przedostającej się do ich wnętrza przez naturalne pory w strukturze płytki. Istnieją tutaj bardzo dokładne standardy i normy, lecz te nie są tutaj istotne. Ważne są oznaczenia na płytkach, które deklarują, że mamy do czynienia z produktem przeznaczonym dla kuchni właśnie. Lub dla łazienki, gdyż standardy się tu praktycznie pokrywają.
Trzeba w tym miejscu zaznaczyć, że nie chodzi jedynie o samą wodę, bo ta nie jest aż tak szkodliwa. Razem z wodą w płytki mogą jednak wnikać barwniki, co już jest poważnym problemem, ponieważ takiego przebarwienia nie da się usunąć inaczej, niż poprzez fizyczną wymianę płytki. A niestety płytki kuchenne będą non stop mieć kontakt z typowymi kuchennymi barwnikami.