W sklepach oprócz świeżych warzyw coraz częściej pojawiają się także produkty suszone. Te idealnie sprawdzają się jako alternatywa, kiedy pod ręką nie ma świeżych marchewek czy selera. Są ich zdrowym zastępnikiem, który doskonale sprawdzi się w kuchni. Dlaczego warto sięgnąć po warzywa suszone i jak wykorzystać je w kuchni?
Właściwości suszonych warzyw – czy są zdrowe?
Sięgając po suszone warzywa, wiele osób ma wyrzuty sumienia, mając wątpliwości co do ich walorów smakowych, a przede wszystkim właściwości zdrowotnych. Wydaje nam się, że to niezbyt zdrowy zastępnik świeżych warzyw.
Okazuje się jednak, że suszone warzywa zachowują swoje oryginalne właściwości i nie tylko nie są szkodliwe, ale wręcz korzystnie wpływają na stan organizmu, dostarczając wielu witamin i minerałów. Warunek jest jeden: warzywa musiały zostać ususzone w sposób naturalny, bez dodatku szkodliwych konserwantów. Żeby ocenić ich walory zdrowotne, warto więc czytać etykiety.
Jak ocenić jakość suszonych warzyw?
Warzywa suszone są dostępne w coraz większej ilości sklepów. Sprzedają je już nie tylko wyspecjalizowane sklepy ekologiczne, ale także supermarkety i mniejsze, osiedlowe sklepiki. W sklepowych półkach znajdują się zarówno opakowania zawierające jeden typ warzyw, np. suszoną marchewkę, jak i mieszanki stworzone w konkretnym celu, np. jako dodatek do zupy.
Żeby ocenić jakość wybranego suszu, koniecznie należy spojrzeć na etykietę. Skład to najlepszy wyznacznik jakości warzyw suszonych. Powinien dokładnie wskazywać nie tylko zawartość poszczególnych warzyw, ale także uwzględniać inne dodatki. Najlepiej stawiać na suszone warzywa bez dodatku barwników, aromatów i konserwantów. Te nie tylko są lepsze dla zdrowia, ale także mają ładniejszy zapach oraz lepiej smakują.
Zastosowanie suszonych warzyw w kuchni
Jak wykorzystać suszone warzywa w kuchni? Możliwości są właściwie nie ograniczone. Suszone warzywa z powodzeniem zastąpią swoje świeże odpowiedniki w większości dań. Idealnie nadają się jako baza do zup, ponieważ umożliwiają szybkie przygotowanie aromatycznego bulionu. Ten można serwować samodzielnie lub wykorzystać do przygotowania innej zupy.
Suszone warzywa – http://ogrodnik.info.pl/suszone-warzywa,5.html mogą być także dodatkiem do innych dań. Wystarczy ich niewielka ilość, żeby farsz do pierogów czy gołąbków stał się bardziej aromatyczny. Mogą posłużyć także jako przyprawa do mięs, sosów czy dodatek do risotto albo kaszotto. Doskonale będą smakowały także z makaronem czy ziemniakami.