Zdrowie i Uroda

Polędwiczki – coś specjalnego w wersji dla amatorów

Wieprzowina to uniwersalne, popularne na całym świecie mięso. Jest wykorzystywana na szeroką skalę, zarówno jako składnik potraw na gorąco, jak i wyrobów garmażeryjnych. Zalety tego produktu doceniano już w starożytności – ślady tego, jak trwale zapisała się w historii można odnaleźć nawet w dziełach Homera. Mięso wieprzowe do dzisiaj jest doceniane, zwłaszcza jeśli chodzi o wędliniarstwo oraz robienie kiełbas. Tłuszcz wieprzowy jest w takich produktach często niezbędny, by uzyskały właściwą kruchość, aromat oraz walory smakowe.

W przypadku przyrządzania wieprzowiny warto zauważyć, iż jest ona prosta do przygotowania, nie wymaga tak długiego gotowania jak wołowina, a przy tym łatwiej osiągnąć zadowalający poziom miękkości niż w przypadku drobiu. Sporą zaletą wieprzowiny jest to, że hodowla świń nie nastręcza trudności, nawet w Polsce. Co więcej – w naszym kraju hodowle te mają wielowiekową tradycje. Świnie są na ogół płodne, szybko rosną i łatwo można je utuczyć, ponieważ nie są wybredne przy wyborze karmy. Mięso świń posiada dobrą jakość, zawiera pełnowartościowe białko, a także odpowiednie proporcje aminokwasów. Te ostatnie posiadają specyficzne, lecznice działanie – korzystnie wpływają na neuroprzekaźniki. Można powiedzieć, że spożywanie wieprzowiny stanowi swoiste lekarstwo na brak koncentracji, czy skłonność do ulegania stanom depresyjnym. Choć mięso świni nie przywodzi na myśl romantycznych skojarzeń, to jednak zawarte w nim aminokwasy dobrze oddziałują również na sprawność seksualną i libido. Warto dodać, że wieprzowina ma w swoim składzie również witaminy z grupy B oraz żelazo. Mięso ciągle pozostaje głównym źródłem tego pierwiastka w diecie. Już 100 gram wieprzowiny pokrywa od 9 – 33 % dziennego zapotrzebowania.

Gdzie konkretnie umiejscowione są polędwiczki?

Mięso to uchodzi za niezwykle delikatne, jest również nieco droższe niż inne części tuszy świńskiej. Smakosze doceniają fakt, iż polędwica jest jednym z najchudszych mięs, a jednocześnie zachowuje swoje walory smakowe. Polędwiczki stanowią długie, dość wąskie mięśnie umiejscowione wzdłuż grzbietu, częściowo sąsiadujące ze schabem. Ten typ mięsa ma zastosowanie uniwersalne, nie jest też trudny w przyrządzaniu. Warto sprawić, by sos z którym podajemy mięso podkreślał ego wyjątkową kruchość oraz delikatność. Polędwiczki doskonale smakują w nietypowych połączeniach – np. z dodatkiem brzoskwiń bądź innych owoców, w sosach na bazie wina wytrawnego, a także w sosach śmietankowo – serowych, grzybowych czy innych warzywnych. Polędwicę można również faszerować – mięso jest bowiem odpowiednio miękkie i łatwo poddaje się wszelkim zabiegom kulinarnym. Ważne, by odpowiednio wyczuć proporcje dania i nie przyćmić smaku mięsa.

więcej:

https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/poledwiczki-wieprzowe

Previous ArticleNext Article
diopieknanr5.pl zobacz wiecje hplicity.com