Jakość żywności – czy jest ona wysoka, czy też niska? Dzisiaj wielu konsumentów zwraca uwagę na ten temat, starannie dobierając zawartość swojego koszyka. Rezygnują oni z zakupu produktów, kóre budzą ich wątpliwość, chcąc ochronić m.in. swoje zdrowie. Coraz większa ilość osób/przedsiębiorstw sprawdza również to, czy dana firma posiada certyfikat IFS.
Surowe normy
Do IFS należy podejść w odpowiedni sposób. Nie można bagatelizować tego tematu, ponieważ może się okazać, że certyfikat nie zostanie przyznany. Co więcej, może on zostać nawet odebrany przez jednostkę certyfikującą, np. przez DJB doradztwo. Dlaczego ten temat jest ważny? Ponieważ są to bardzo surowe normy, jakie są ujednolicone dla wszystkich dostawców produktów spożywczych, jak również producentów żywności. Na firmy, które w czasie późniejszym są surowo oceniane przez jednostki certyfikujące, ale w szczególności przez różne środowiska konsumentów, żywo zainteresowanych bezpieczeństwem żywności.
Ocena jakości i bezpieczeństwa procesów produkcji żywności
Audyt IFS pomaga dopasować się do obowiązujących międzynarodowych standardów. Dzięki temu ocena jakości i bezpieczeństwa procesów produkcji żywności utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie. Jeżeli już podczas pierwszego audytu, który odbywa się w najmniej oczekiwanym momencie (ponieważ kontrole nie są zapowiadane) firma udowodni, że nie zapomniała o surowych normach, jakie wcześniej zaakceptowała, może być pewna tego, iż z czasem ilość takich kontroli zmniejszy się do bardzo rzadkich. Surowe normy IFS pomagają m.in. usprawnić całościowy łańcuch dostaw. Łatwiej będzie nim zarządzać. Podobnie jest, jeżeli chodzi o redukcję kosztów. Zaoszczędzone pieniądze będzie można wydać w zupełnie innym kierunku.
Incydenty z bezpieczeństwem żywności
Są możliwe. Każdy zdaje sobie z tego doskonale sprawę. Wystarczy bowiem na bieżąco obserwować to, co dzieje się w internecie, gdzie spotkać można różne informacje na ten temat. Certyfikat IFS pomaga dostosować produkcję do obowiązujących, wysokich norm jakości i bezpieczeństwa. Dzięki temu można będzie także dopasować się do obowiązującego prawodawstwa. Co za tym dalej idzie, będzie można uniknąć incydentów, jakie odnoszą się do bezpieczeństwa żywności. IFS to także ciągła modernizacja standardów, które z roku na rok rosną. Jest to jednak konieczne po to, aby z całą pewnością móc podchodzić do produktów, jakie spożywa się każdego dnia.