Z czym podawać mięso?

Smak dobrze przygotowanej pieczeni, w dużym stopniu zależy nie tylko od jakości mięsa. Istotny jest też rodzaj i dobre wyważenie przypraw. Jednak nawet przy zachowaniu idealnych proporcji gotowego dania mięsnego, podawać je powinno się razem z odpowiednio dopasowanymi przekąskami i smacznymi dodatkami. Read more

Włosy zniszczone – jak ratować ich piękny wygląd?

Każdego dnia nasze włosy są narażone na działanie chemicznych substancji zawartych w kosmetykach pielęgnacyjnych oraz do stylizacji. Oprócz tego codziennie stykamy się z zanieczyszczeniami zawartymi w powietrzu, źle dobranymi grzebieniami i szczotkami. W wyniku działania wszystkich tych czynników włosy stają się matowe, pozbawione blasku oraz łamliwe. Jak zmienić tę sytuację i przywrócić im elegancki wygląd? Oto kilka wskazówek. Read more

Dobre i złe tłuszcze

Jak je rozróżnić?

Kampanie uświadamiające, narodowe programy przeciwdziałania chorobom, reklamy, programy telewizyjne oraz liczne artykuły naukowe starają się dostarczyć wartościowej wiedzy na temat tłuszczów w diecie.

Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak to od nas zależy czy wraz z pożywieniem dostarczamy tych wartościowych.

Skąd mieć pewność, które tłuszcze są dobre i poprawiają stan naszego zdrowia, a które z nich są złe?

Wczytaj się w szczegóły!

  • Jakie są rodzaje tłuszczów?
  • Jaki wpływ na organizm mają złe tłuszcze?
  • Jaki wpływ na organizm mają dobre tłuszcze?

3 WAŻNE PYTANIA, KTÓRE ZAMIENIAMY W KONKRETNE ODPOWIEDZI

NEWSY Z KWASÓW WZIĘTE

Włącz ZDROWĄ ciekawość

  1. Czy wiesz, że…
  • Im twardszy jest tłuszcz w temperaturze pokojowej, tym więcej zawiera nasyconych tłuszczów?

Co potwierdza tezę, że masło jest zdrowsze od margaryny.

  1. Czy wiesz, że…
  • Energia uwalniana do organizmu ze spalania tłuszczów jest dwa razy większa niż z innych produktów?

Jest to jeden z powodów dlaczego niewskazane jest całkowite wyeliminowanie tłuszczów z diety.

  1. Czy wiesz, że…
  • Olej lniany pomaga zapobiegać rozwojowi raka sutka?

Właśnie dlatego tak ważne jest dostarczanie organizmowi różnorodnych źródeł tłuszczów nienasyconych.

 

Rodzaje tłuszczów

Zgodnie z zaleceniami WHO od 15% do 30% spożycia energii powinno pochodzić z tłuszczów. Przy czym górna granica została określona dla osób o dużej aktywności fizycznej, a dolna – zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Najważniejszą kwestią pozostaje wybór odpowiedniego źródła tłuszczów, które dzielą się na:

  • tłuszcze nasycone – w nadmiarze szkodliwe dla zdrowia, oraz
  • tłuszcze nienasycone – poprawiające stan zdrowia.

Tłuszcze nasycone

Jaki mają wpływ na organizm?

Tłuszcze nasycone, potocznie nazywane „złymi tłuszczami” faktycznie wykazują negatywny wpływ na organizm, a ich nadmierne spożycie prowadzi do większości chorób cywilizacyjnych, takich jak:

  • miażdżyca – ze względu na podwyższanie poziomu złego cholesterolu;
  • choroby układu krążenia – prowadzą do zagęszczania krwi oraz zwiększają lepkość płytek krwi;
  • otyłość – zwiększona podaż tłuszczów nasyconych oraz jej niewykorzystanie podczas aktywności fizycznej prowadzi do jej odkładania w organizmie.

Tłuszcze nasycone znajdziesz przede wszystkim w:

  • produktach pochodzenia zwierzęcego – w mięsie wieprzowym, wołowym, smalcu, śmietanie oraz żółtych serach;
  • tłuszczach, które w temperaturze pokojowej mają postać stałą – margaryna, olej kokosowy, masło kakaowe oraz olej z ziaren palmowych;
  • przetworzonej żywności – fast food’y, parówki, gotowe dania i sosy oraz słodycze.

Wybierając produkty spożywcze, szczególną uwagę zwróć na skład i świadomie wybieraj źródła tłuszczów.

dobr_tlu

Tłuszcze nienasycone

Kwasy tłuszczowe nienasycone, nazywane również „dobrymi tłuszczami”, wykazują szereg działań poprawiających stan zdrowia, dlatego tak ważne jest ich świadome włączanie do codziennej diety.

Zobacz, jaki wpływ na Twój organizm mają nienasycone kwasy tłuszczowe:

  • obniżają poziom złego cholesterolu;
  • zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych;
  • regulują przemiany metaboliczne i powodują uczucie sytości;
  • są składnikami budulcowymi komórek;
  • umożliwiają transport witaminy A, D, E oraz K oraz biorą udział w produkcji wielu hormonów.

Dobre tłuszcze znajdziesz w:

  • tłustych rybach morskich – łososiu atlantyckim, makreli, sardeli, śledziu;
  • tłuszczach roślinnych – oliwie z oliwek, oleju rzepakowym z uszlachetnionych odmian, awokado, migdałach, orzechach, oleju lnianym;
  • nasionach – pestkach dyni, słonecznika oraz w ziarnach sezamu;
  • zielonych warzywach – jarmużu, brukselce i szpinaku;
  • owocach morza – krabach, muszlach, ostrygach oraz krewetkach.

Właściwa dieta oparta na zdrowych tłuszczach to klucz to dobrego samopoczucia i zdrowia.

Więcej: https://www.natural.pl/news/kwasy-tluszczowe-omega/

Nurkowanie na głębokość większą niż 18 metrów

Ukończenie kursu OWD jest bardzo radosnym momentem dla każdego fana nurkowania. Od tej chwili można już schodzić na głębokości do osiemnastu metrów, ponieważ pozwalają na to umiejętności i uprawnienia. Jednak dla wielu pasjonatów jest to zbyt mało – jak zrobić coś więcej, gdy już ma się pozwolenie na nurkowanie? Read more

Techniki masażu klasycznego

Wracając do domu po spędzeniu całego dnia w pracy, każda osoba uskarża się na ból pleców, sztywny kark oraz opuchnięte nogi. Marząc o chwili relaksu warto poświęcić 30 minut i oddać się w ręce profesjonalnego masażysty, który sprawi, że poczujemy się lepiej. Warto zatem wiedzieć, jakie techniki posiada masaż klasyczny. Read more

Co warto wiedzieć na temat mydeł marsylskich?

Mydło marsylskie ma bardzo długą, sięgającą czasów średniowiecza historię. Przyjmuje się, że pierwsze mydło w Marsylii zaczęto wytwarzać około roku 1370. Mydło to jest nadal produkowane na południu Francji, dzisiaj jednak zajmuje się tym już tylko kilka manufaktur.

Mydła marsylskie nadal wytwarzane są tak samo, jak w czasach średniowiecza. Ich proces produkcji jest bardzo długi, zajmuje aż dwa tygodnie. Proces ten jest nie tylko długotrwały, ale także bardzo żmudny. Mydła marsylskie powstają na bazie morskiej wody, sody i olei roślinnych. Niegdyś stosowano wyłącznie oliwę z oliwek. I tylko te mydła, zgodnie zresztą z wydanym w roku 1688 dekretem Ludwika XIV miały prawo być nazywane prawdziwym mydłem marsylskim. Dzisiaj jednak nazwy tej używa się także do mydeł na bazie innych olei. Cały proces wytwarzania mydła marsylskiego kończy się na pocięciu wielkich, zastygniętych bloków mydła na kostki o wadze 100 lub 300 gram i na wyciśnięciu na nich pieczęci.

Zastosowanie

Mydła marsylskie mają bardzo wszechstronne zastosowanie. Naturalne składniki sprawiają, że można ich używać do pielęgnacji skóry małych dzieci. Ale osoby dorosłe, które borykają się z podrażnioną, zniszczoną skórą również mogą używać do jej pielęgnacji jednego z rodzajów mydła marsylskiego. Można w nim również prać i stosować do higieny intymnej. A mamy w czym wybierać. Dostępne jest między innymi mydło oliwkowe, lawendowe, arganowe i palmowe. Pojawiło się również mydło marsylskie do golenia. Każde z nich jest niezwykle delikatne, nie uczula i nie podrażnia.

Gatunki grzybów jadalnych.

Grzyby to skarby lasu, bez których wiele potraw nie smakowałoby tak dobrze. Jest ich kilkadziesiąt gatunków, a każdy z nich ma inny smak, aromat, i unikatowy skład. Część z grzybów jadalnych łudząco przypomina grzyby trujące, stąd większość z nas podchodzi do nich z ostrożnością lub eliminuje je z diety. Oto kilka popularnych gatunków grzybów. Read more

Bielizna damska jako prezent

Mężczyźni często nie wiedzą jak zabrać się za kupno prezentu dla swojej wybranki, czy to ma być perfum, czy biżuteria, a może bielizna? Niestety w większości przypadków panowie mają problem z wyborem, bez względu na to co zdecydują kupić. Read more

Gabinet kosmetyczny wart uwagi

Na rynku znajduje się wiele gabinetów kosmetycznych, które oferują zabiegi poprawiające kondycję skóry. Jednak jeżeli szukamy profesjonalnej usługi, która ma pomóc naszej cerze to koniecznie trzeba wybrać miejsce z certyfikatami i sprawdzonymi metodami. Read more

Medycyna estetyczna: usuwanie zmarszczek. Kraków.

Zmarszczki są prawdziwą zmorą współczesnych kobiet. Pojawiają się one już po 20. roku życia – początkowo są płytkie i zazwyczaj związane są z nasza mimiką. Z upływem lat zmarszczki stają się głębsze i bardziej widoczne. Proces ten związany jest ze stopniowym odwadnianiem się skóry. Jak przebiega i czy istnieją szanse na zminimalizowanie zmarszczek? Read more